Пояснення, щодо росту тарифу

recalc_thumbУ засобах масової інформації та соціальних мережах з новою силою почалися цілеспрямовані медіа-атаки про те, що ТОВ «Рівнетеплоенерго» має «непідйомний» і чи не найвищий в Україні тариф на опалення  1 795,53 грн за 1 Гкал, який має набути чинності з 01 січня 2019 року. Цифри говорять самі за себе –  наші майбутні тарифи нижче у порівнянні з нашими сусідніми областями. Оснащення житлового фонду лічильниками дозволяє рівнянам більш раціонально підходити до споживання теплової енергії і платити майже вдвічі менше. А найголовніше, що споживачі розраховуються за фактично спожите тепло. Такої можливості, на жаль, не мають споживачі сусідніх обласних центрів та міст обласного підпорядкування.   Дуже прикро, що поява дописів подібного змісту, їх миттєве поширення в соцмережах, нівелюють роботу багаточисельного колективу  ТОВ «Рівнетеплоенерго» у непростих реаліях життя, коли усе постійно дорожчає, коли підприємство несе багатомільйонний борговий тягар попередніх періодів та докладає всіх зусиль, аби стримувати зростання тарифів.

Отже, основною причиною збільшення тарифу на теплову енергію для послуг з централізованого опалення та гарячого водопостачання, що відбудеться з початку 2019 року є зростання ціни на газ на 23,5%. При цьому зростання самого тарифу складає 17,85 %.

Тариф на послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання ТОВ «Рівнетеплоенерго» не є найвищим.  Сусіди з нами м. Луцьк має тариф 1847, 75 грн за Гкал;  м. Здолбунів – 2161,15 грн за Гкал; м. Дубно – 2146,79 грн за Гкал; м. Костопіль – 1 860,20 грн за Гкал. Тариф м. Рівне –1795, 53 грн. за Гкал.

В структурі тарифу на послугу з централізованого опалення майже 82% займають енергоносії (в т.ч. газ) та податки (без урахування податку на прибуток та ПДВ). А зменшення обсягу реалізації теплової енергії, що відбувається протягом останніх років, споживання теплової енергії населенням місто на 99% обладнано лічильниками обліку споживання теплової енергії. І фактичні нарахування споживачам здійснювалися по показах цих лічильників.

Так, наприклад в опалювальний період 2017-2018 рр. середня вартість опалення 1 кв.м. склала 22,07 грн. з ПДВ в місяць для споживачів, які облаштовані засобами обліку і 26,20 грн. з ПДВ за 1 кв.м. для споживачів, які споживають тепло без лічильників. При цьому встановлений тариф 35,51 грн. за 1 кв.м. Таким чином, облаштування багатоквартирних будинків засобами обліку тепла зневілювало встановлені тарифи на опалення. При цьому вартість експлуатаційних та ремонтних витрат не зменшилась, а навіть збільшилась за рахунок старіння обладнання і мереж та інфляційних процесів. Це є ще одним із факторів зростання вартості Гкал теплової енергії.

Крім того, Підприємство хоче особливо звернути увагу на те, що ТОВ «Рівнетеплоенерго» з усіх ваших надходжень отримує тільки 1/5 частину всіх коштів, оскільки 4/5 по автоматичному розщепленню йдуть на оплату за дорогий природний газ.

 Сподіваємося, що ті рівняни, які зважено підходять до аналізу реальних цифр, сприйняття інформації і оцінки реального стану справ у країні й місті, мають можливість комунікації з мешканцями інших обласних/районних центрів України, будуть обачними, братимуть до уваги інформацію лише з перевірених джерел, і, таким чином, матимуть імунітет до різноманітних медіа-маніпуляцій.