Абонплата, МЗК і ФС: що означають нові пункти в платіжках за тепло у Рівному

Бабка

Рівняни за листопад отримали платіжки за тепло із новими додатковими графами. Там прописані абонентська плата та опалення місць загального користування, зокрема – під’їздів. У теплопостачальній компанії, яка надає послуги майже усьому місту, пояснили Суспільному причину таких змін.

Реакція споживачки

Рівнянка Софія Отроцюк у листопадовій платіжці за тепло помітила графи, яких раніше не було.

“Нараховано МЗК і ФС. Телефоную, кажуть – це місця загального користування: коридор. Кажу: в нас коридор не опалюється, чому я маю платити 242 гривні? І далі якась абонентна плата появилася. Підкинули 117 гривень, ніхто нічого не каже”, – каже рівнянка Софія Отроцюк.

Що кажуть у теплоенерго

Директор “Рівнетеплоенерго” Олександр Ющук каже, що абонплата включає обслуговування рахунку, проведення розрахунків і обслуговування лічильників. Та пояснює: з 1 листопада почали застосовувати іншу методику розподілу гігакалорій, так постановив Кабінет міністрів.

“Раніше такої графи як МЗК – місця загального користування – не відображалося, його включали в загальну кількість гігакалорій. Зараз, з тієї кількості гігакалорій, яку ми виставляємо, їх витягнули й почали виділяти окремою графою. Тобто по факту відносно загальної суми і кількості гігакалорій майже нічого не змінилося”, – додає Олександр Ющук.

Зміни стосуються й мешканців, які відключилися від централізованого теплопостачання. Вони також отримали платіжки від “Рівнетеплоенерго” за листопад.

“Тепер за місця загального користування, відповідно до постанови Кабміну, зобов’язані оплачувати й люди, які відключилися від системи централізованого опалення до квартири, але в загальному будинок підключений. По факту людям, які користуються центральним опаленням, стало трішечки дешевше”, – каже директор “Рівнетеплоенерго”.

Коментар експерта

Експерт з питань житлово-комунального господарства Гліб Олійник підтверджує: теплопостачальна компанія, прописуючи у платіжках нові графи, діє відповідно до постанови уряду. Він додає: рівняни і до змін платили ці гроші, щоправда, вони були вказані всередині тарифу.

“Найбільша проблема в тому, що люди не знають, за що вони насправді платять. Структура тарифу являється абсолютно незрозумілою. Воно і надалі буде так продовжуватися, поки процес формування тарифу не буде публічним і прозорим”, – пояснює Гліб Олійник.

Що відомо

  • У Рівному міськвиконком 29 жовтня вирішив застосувати для населення тарифи на тепло у розмірі 1 913, 16 грн за гігакалорію. Спершу було прийнято рішення про тариф 2 725,45 грн/Гкал, але пізніше, після зустрічей із обласною владою та запевненням про підтримку від держави, тариф повернули до рівня минулого року.

Детально на відео:

 

Джерело: https://suspilne.media/